Съюзниците изпращат 178 танка „Леопард“ 1 на Украйна

9

У крайна ще получи най-малко 100 танка Леопард 1 от промишлените запаси през „следващите месеци“, съобщиха министерствата на отбраната на Германия, Нидерландия и Дания, предава БГНЕС.

За танковете, предшественици на по-модерния „Леопард“ 2, който също е обещан на Киев, ще бъде осигурена „необходимата логистична подкрепа и обучение“, се казва в съвместно изявление на министерствата.

Германия: Батальоните с танкове „Леопард 2“ за Украйна би трябвало скоро да бъдат…

Новината дойде в момент, когато германският министър на отбраната Борис Писториус направи изненадващо посещение в Киев, две седмици след като Берлин се съгласи, че произведени в Германия „Леопард“ могат да бъдат изпратени в Украйна за противодействие на руските сили.

Новообявените доставки са част от „новата инициатива „Леопард“, договорена между Германия, Нидерландия и Дания в подкрепа на Украйна.

Инициативата за танковете ще „допълни вече положените усилия за подпомагане на Украйна с основни бойни танкове Леопард 2“, заявиха трите страни партньори, като добавиха, че Белгия също е проявила „първоначален интерес“ да се присъедини.

Общо Германия е дала зелена светлина за изпращането на 178 танка „Леопард“ 1 А5 на Украйна от промишлените запаси, се казва в изявление на министерствата на икономиката и отбраната.

„Велт“: Победата на Украйна е все по-малко вероятна

Окончателният брой ще „зависи от необходимите ремонтни дейности“, заявиха министерствата.

Миналия месец Берлин вече се съгласи да изпрати на Украйна 14 единици „Леопард“ 2 А6 от военните си запаси и одобри реекспорта на бойните танкове за Украйна от съюзниците.

Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между западните съюзници относно доставката на танкове за Украйна.

Полша обеща 14 танка „Леопард“ 2 A4, Канада ще изпрати 4, а Норвегия, Финландия, Испания и Португалия също посочиха, че ще участват, но без да посочат конкретен брой.

„Помощта от Германия дойде сравнително бързо, сега чакаме споразумението за „Леопард“ 2 A4″ от страните партньори, каза Писториус в интервю за „Велт“.

Източник: vesti.bg