Съобщения за стрелба близо до руското черноморско пристанище Новоросийск

Руски потребители на социални мрежи съобщават за експлозии и стрелба близо до руското черноморско пристанище Новоросийск, тази сутрин.

Видеоклипове, публикувани в местна онлайн общност и разпространени от руската онлайн новинарска служба Астра, показват движението на кораби в близост до брега, като се чува стрелба идваща откъм морето.

Впоследствие ТАСС съобщи, че два безпилотни украински катера, които се опитали да атакуват военноморската база в Новоросийск, са били унищожени.

Същевременно, в редовното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че боевете на фронта са тежки, но украинските сили доминират над руските.

На този фон, Украйна и Съединените щати започнаха преговори за предоставяне на гаранции за сигурността на Киев. Началникът на кабинета на Зеленски съобщи, че правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап, в очакване на присъединяването му към военния съюз на Организацията на Северноатлантическия договор.

На срещата на върха във Вилнюс, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена кризата с войната с Русия.

Източник: bntnews.bg