Съобщение за тревога уплаши хиляди българи

31

С ъобщение за тревога стресна хиляди българи. Около 19 ч. на екраните на телефоните се появи надпис: „BG-ALERT: Внимание, опасност!“

От МВР обясниха, че във връзка с подготовката на системата един от операторите е пуснал тестово съобщение. „Съобщението не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие“, предава NOVA.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов също успокои гражданите чрез личния си профил във Facebook, където написа, че „няма опасност“. 

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов.

От Vivacom изпратиха позицията си до  NOVA.

„Уважаеми клиенти,

По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Виваком, за което ние не бяхме уведомени.

Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението.

Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“.

Източник: vesti.bg