Създават Национален план за сърдечно-съдово здраве

0

С ъздават Национален план за сърдечно-съдово здраве. Около идеята се обединиха експерти в областта.Подобни стратегии в други държави са намалили значително смъртността от сърдечни проблеми.

„Този Национален план или алианс, както искаме да обединим все повече организации в нашата кауза, е нещо, което се мисли отдавна, но вероятно предпоставките да се случи сега, са  най-добри, тъй като имаме помощ и от Европа”, коментира проф. Кирил Карамфилов, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Според него важното е, че кардиолозите в България имат знания и търсят подходящите партньори да реализират тези знания, за да могат да стигнат до всеки един човек.

Защо е важно да познаваме сърцето и как да се грижим за него

„Този алианс обединява усилията на нашите професионални организации, заедно с пациентски организации. Търсим партньори в НЗОК, в Министерството на здравеопазването, тоест по целия път от пациента до лекаря”, допълни проф. Карамфилов.

В  Националния план са изготвени и конкретни мерки, които са базирани на дългогодишни наблюдения, на проучвания, на работещи примери, предава NOVA.

„За България е особено важно, тъй като над 60 % от смъртността ,се дължи именно на сърдечно-съдови заболявания. За нас значението е много голямо. Ние имаме много добри разписани мерки, подкрепени с научни доказателства, които не се случват на практика. Идеята  на този алианс е да направим тези мерки, които са базирани  на проучвания и изследвания, да влязат в практиката. Превенцията е може би най-същественото нещо”, обясни още проф. Карамфилов.

Източник: vesti.bg