Създават буферен паркинг за камиони край Русе заради трафика към "Дунав мост"

Дългогодишният проблем с тежкотоварния трафик през Русе към Дунав мост е на път да бъде решен. Опашките от тирове по бул. „България“ създаваха хаос в движението и предизвикваха недоволство и множество протести на русенци и жители на съседния град Мартен. Отскоро обаче тировете се насочват към буферен паркинг, където чрез електронна система получават номер с реда за преминаване през контролния пункт.

Буферният паркинг е за близо 700 камиона. Там в подходящи за престой условия шафьорите изчакват реда си. За Александър от Украйна, на когото се е случвало по-рано да чака 24 часа в колона, паркингът е удобство.

„Стоя с удоволствие. Ние спахме на пътя като кучета“, казва той.

Електронната система за реда на преминаване през граничния пункт е под мониторинга на Община Русе. За да получат номер, не е задължително камионите да престояват единствено на буферния паркинг.

„И тук казвам за всички неразбрали. Не е нужно да влизаш на конкретен паркинг в Русе. Не е нужно да плащаш такси, за да получиш номер в единната ни информационна система. Ние искаме опашката да бъде дигитална. Може да чакат на различни паркинги в Русе, но трябва да имат номер“, посочи Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Заради интензивния трафик обаче, се случва престоят в паркингите да е по-дълъг. Огнян Тодоров, който превозва дини и пъпеши от България за Румъния, чака 4 часа и рискува да претърпи загуби.

„Преди минавахме с хладилните стоки, защото ни пропускаха, сега стоим и чакаме. По-лошо е. Да сработи по-сериозно границата. Едно гише работи долу в румънско. Там е проблемът. Доколкото знам, 6000 лв. е неустойката, ако не отида утре навреме“, коментира Огнян Тодоров – шофьор.

„Ремонтът на участъка Мездра – Ботевград насочва тировете вместо през Петрохан, който е труден проход за тях, минават към Русе. Второ, летният поток на всички почиващи румънски граждани води до това, че има часове, в които се обработва лекотоварен трафик и камионите се спират“, посочи още кметът на община Русе.

Преди броени дни Пенчо Милков е издал заповед към областната дирекция на МВР техни екипи да бъдат разположени на подхода към „Дунав мост“ и на всеки паркинг. И настоява, когато паркингите се напълнят, тировете да бъдат спирани още при входа на Русе откъм София.

Репортери: Венета Николова, Пламенка Тонева

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *