Съд призна Тръмп за виновен за сексуално посегателство

15

С ъд в САЩ призна Доналд Тръмп за виновен по делото за сексуално посегателство на писателката и журналистка Джийн Карол. Съдът постанови жертвата да получи 2 млн. долара за уреждане на иска, както и още 3 млн. долара като обезщетение за клевета и уронване на репутацията ѝ, съобщи Си Ен Ен.

„Аз съм тук, защото Доналд Тръмп ме изнасили“

Джийн Карол обвини Доналд Тръмп, че я изнасилил през пролетта на 1996 г. в пробната на елитния универсален магазин „Бергдорф Гудман“ на „Пето авеню“ в центъра на Манхатън. Искът е подаден през ноември 2022 г. През същия месец Тръмп обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2024 г.

Съдът обаче не намери доказателства за осъществено изнасилване, а само за наличие на сексуално посегателство спрямо Карол. Така че Тръмп не е заплашен от затвор.

Журналистката подаде иска по закон, влязъл в сила в американския щат Ню Йорк през ноември 2022 г. Съгласно закона жертва на сексуално посегателство може да заведе дело за отдавна извършени престъпления.

Тръмп и зрелища – от повдигането на обвинения срещу бившия президент на САЩ за момента се възползват всички

Изслушванията по иска започнаха през април на фона на предизборната кампания. Адвокатите на Доналд Тръмп настояха, че е необходим период на „охлаждане“ за справедлив процес след „потока от тенденциозно медийно отразяване“, както и след обвинителния акт на прокуратурата по делото за документна измама.

На 4 април Доналд Тръмп беше обвинен във „фалшифициране на търговски документи от първа степен“. Според прокурорите целта на фалшификациите е била да се прикрие информация, която би могла да попречи на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2016 г.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *