Съд в Москва: Игор Стрелков остава в ареста до септември

9

И звестният руски военен блогър и бивш вътрешен министър на самопровъзгласилата се „Донецка народна република” Игор Гиркин ще остане в ареста до 18 септември.

Това решение взе съдия в районен съд в Москва, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости в петък.

Гиркин, който е по-известен с бойния си прякор Стрелков, открито критикуваше неуспехите на руската армия в Украйна и дори самия руски президент Владимир Путин.

Адвокатът му поиска от съдията мярката „домашен арест” с аргумента, че не съществува риск от бягство и че подсъдимият има сърдечно заболяване.

Русия арестува Игор Стрелков

„Наскоро ми поставиха диагноза ангина пекторис от 2-ра степен, за съжаление не успях да получа болничен лист”, каза Гиркин пред съда, цитиран от Си Ен Ен и добави: „Но аз приемам необходимите лекарства всеки ден. Затова, естествено, бих искал домашен арест”.

Прокуратурата поиска мярка за неотклонение „задържане под стража”, заявявайки, че има риск подсъдимият да избяга, тъй като познава способите на конспирацията и има връзки в правоприлагащите органи.

„Изявлението на следователя, че мога да се укрия в чужбина, е откровено нелепо, издирван съм от Интерпол в повечето страни по света, осъден съм от Хагския трибунал на доживотен затвор”, каза от своя страна Гиркин, визирайки присъдата за свалянето на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии над източна Украйна.

Гиркин предупреди Путин за „военен бунт“

„В никакъв случай няма да се укрия от разследването и съм готов да защитавам правата си в съда”, добави Гиркин, подчертавайки че живее край Москва и никога не се е укривал от руските правоприлагащи органи.

Той е задържан по обвинение за публични призиви към екстремистка дейност.

Източник: vesti.bg