Съдът отмени формулата за сметките за парно

1

В ърховният административен съд отмени текстове от наредбата за топлоснабдяването на министъра на енергетиката, съобщиха от пресцентъра на съда. Става въпрос за наредба от 12 март 2020 г., т. 6.1.1 от Методиката. Делото е образувано по жалба на осем души.

Съдиите приемат, че във формулата (по 6.1.1 от Приложение към чл. 61 ал. 1 на наредбата) за изчисление са включени компоненти, които не отчитат обективни показатели. Това са вида на изпълнение на вътрешната отоплителна инсталация, ден градуси за отчетния период, средна температура на сградата или средна външна температура за отчетния период или външна изчислителна температура за населеното място.

Оспорената разпоредба на т.6.1.1 от Приложение към чл. 61 ал. 1 от Наредбата е незаконосъобразна и противоречи на разпоредби на Закона за енергетиката, като са въведени допълнителни критерии за отчитане на количеството топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация.

От „Топлофикация София“ отговориха на омбудсмана за сметките за парно

БТА припомня, че през май председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране  Иван Иванов изиска от ръководството на „Топлофикация София“ да предостави изчерпателна информация за качеството на топлофикационните услуги през периода 1 април 2023 г. – 30 април 2023 г. От регулатора уточняват, че повод за това са медийни публикации за високи сметки на абонатите на дружеството за месеца.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *