Съдът в Дупница наложи постоянен арест на прокурорския син заради заплахи към бившата му приятелка

Районният съд в Дупница взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 20-годишен Васил Михайлов, привлечен от Софийска районна прокуратура като обвиняем за престъпление – закана за убийство към момиче, с което са имали интимна връзка, съобщиха от съда.

С определение на Върховния касационен съд, прекратеното пред съда в Перник дело е изпратено за разглеждане на Районен съд – Дупница. Съдът уважи искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Михайлов.

Налице е обосновано подозрение, че обвиняемият е съпричастен към посоченото престъпление, извършено с четири отделни деяния, предвид събраните към момента гласни и писмени доказателства, както и направените експертизи, посочват от съда. Налице е и реална опасност от извършване на престъпление.

Първото деяние от продължаваното престъпление и извършено, непосредствено след вземането на мярка за неотклонение „домашен арест“, по дело на Софийския районен съд и към момента наказателното производство, е в съдебна фаза. Второто и третото деяние са извършени, докато обвиняемият е с мярка „задържане под стража“, а четвъртото е извършено след като на Васил Михайлов е наложена мярка „домашен арест“ по същото наказателно дело на Софийския районен съд.

На 14 септември на пострадалата е осигурена лична, физическа охрана, с постановление на прокурор от Софийска районна прокуратура. Към настоящия момент срещу Михайлов има други две висящи досъдебни производства, това определя обвиняемия като личност с висока степен на обществена опасност, пише в мотивите на съда.

Съдът е отхвърлил като неоснователни възраженията на защитата, включително и това, че обвиняемият е с мярка за неотклонение „домашен арест“ по дело на Софийския районен съд, заради което да му бъде постановена по-лека мярка, казаха за БТА от съда. Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, тази мярка може да се измени по всяко време на съдебното производство.

Определението на Районен съд – Дупница, с което по отношение на 20-годишния младеж от Перник е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест, в тридневен срок пред Окръжен съд – Кюстендил.

Васил Михайлов има обвинения за други осем престъпления, извършени на територията на Перник, в периода от ноември 2021 г. до юни 2022 г. По делото срещу него беше внесен обвинителен акт в съда за нанасяне на средни телесни повреди на три лица, леки телесни повреди по хулигански подбуди на две лица, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Източник: bntnews.bg