Съветът за сигурност на ООН заседава за кризата в Южна Америка

10

С ъветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врата днес по въпроса за бързо ескалиращия спор между южноамериканските съседи Венецуела и Гвиана относно спорен регион, богат на петрол.

Съветът свика срещата по искане на Гвиана, която заяви, че действията, предприети от Каракас по отношение на региона Есекибо, „заплашват международния мир и сигурност“.

Световните лидери призоваха за спокойствие, след като Венецуела осъди съвместните военни учения на САЩ и Гвиана като „провокация“ и обеща да продължи напред с „възстановяването“ на региона, за който и двете държави претендират.

Бразилия прати армията към границата с Венецуела

Страховете от ескалация на конфликта се задълбочиха, след като правителството на венецуелския президент Николас Мадуро проведе спорен референдум за съдбата на Есекибо.

Регионът се управлява от Гвиана повече от век и е обект на граничен съдебен спор пред Международния съд в Хага.

Той съставлява около две трети от територията на Гвиана и е дом на 125 000 от 800 000 граждани на страната, но Венецуела претендира за него.

Каракас не признава юрисдикцията на Съда в Хага и се стреми да постави региона под свое управление.

Съединените щати, чрез говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, призоваха страните да намерят дипломатическо решение на териториалния спор, като казаха, че „не искаме да видим това да се стигне до сблъсъци“.

Вашингтон обаче провокира гневен отговор от Каракас, като обяви чрез посолството в Джорджтаун, че ще проведе съвместни „полетни операции в рамките на Гвиана“ като част от „рутинни ангажименти и операции за подобряване на партньорството за сигурност“ със своя съюзник.

Сега Америка изглежда е на прага на война, светът се разпада

„Тази злощастна провокация от страна на Съединените щати в полза на ExxonMobil в Гвиана е още една стъпка в грешната посока“, каза министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес.

Той добави: „Няма да бъдем отклонени от нашите бъдещи действия за възстановяване на Есекибо“, където американският петролен гигант е открил суров петрол.

В отговор вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео каза, че Венецуела „няма да успее, нито сега, нито някога“ да превземе региона.

„Всяко едно движение, което венецуелците правят, особено в близост до нашите граници, се проследява, всяко едно от тях“, подчерта Джагдео.

Източник: vesti.bg