Судан е пред пълна катастрофа

3

О жесточените боеве между силите на съперничещите си генерали в Судан продължават и днес въпреки постигнатото неотдавна крехко примирие, а предупрежденията за потенциална „катастрофална хуманитарна криза“ със стотици хиляди бежанци се увеличават, предаде „Франс прес“.

Кръвопролитията обхванаха страната на 15 април, когато отдавна тлеещата борба за власт прерасна във въоръжен конфликт между началника на редовната суданска армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан и неговия бивш заместник и настоящ съперник генерал Мохамед Хамдан Дагало, който ръководи паравоенните Сили за бърза подкрепа.

ООН: Над 800 000 души може да избягат от Судан

Стотици хора бяха убити, а хиляди – ранени, в резултат на въздушни удари и артилерийски обстрел, които обхванаха обширни райони в столицата Хартум и предизвикаха бягството на хиляди суданци към съседните страни.

Вчера, по време на брифинг, Абду Диенг, високопоставен представител на ООН за Судан, предупреди, че ситуацията в страната се превръща в „пълна катастрофа“.

Президентът на Кения Уилям Руто каза, че конфликтът е достигнал „катастрофални нива“, тъй като воюващите генерали „отказват да се вслушат призивите на Междуправителствения орган за развитие, Африканския съюз и международната общност за прекратяване на огъня“. По време видеоконференция с високопоставени представители на ООН Руто заяви, че е наложително да се намерят начини за предоставяне на хуманитарна помощ „със или без постигането на примирие“.

Примирието в Судан ще бъде продължено с още 72 часа

Говорител на ООН заяви днес, че 30 тона спешна хуманитарна помощ ще бъде изпратена при първа възможност от Дубай към Судан, предаде „Ройтерс“.

Десетки хиляди хора вече са избягали към съседни на Судан държави, в това число Египет, Чад, Южен Судан, Централноафриканска република и Етиопия. Броят им може да надхвърли 800 000 души, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Суданците, бягащи от сраженията в столицата, вече препълниха и без това пренаселения пристанищен град на Червено море Порт Судан и северните граници на страната с Египет. По официални данни на ООН над 100 000 души са преминали успешно от Судан в съседни страни, става ясно от изявлението на Гранди. По данни на Агенцията на ООН за бежанците най-малко 20 000 души са намерили убежище в импровизиран лагер в граничното село Кафрун на границата с Чад. 

Ал Бурхан и Дагало, които влязоха в сериозно противоречие помежду си, след извършването на военния преврат през 2021 г., който осуети прехода на Судан към гражданско управление, неколкократно нарушаваха постигнатите до този момент примирия. Двамата генерали договориха последното 72-часово примирие в неделя.

Чуждестранни правителства продължават да полагат усилия за евакуирането на своите граждани от разкъсваната от военни действия африканската държава. През последните 10 дни хиляди чужденци бяха транспортирани до безопасни места в рамките на международни операции за евакуация.

„Ситуацията е много критична, ужасна. Боеве навсякъде… Няма болници, хората умират“

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че сраженията тласкат и без това закъсалия здравен сектор на Судан към катастрофа, тъй като само 16 процента от медицинските заведение в Хартум все още функционират. СЗО съобщи, че е доставила в Порт Судан шест контейнера с медицинско оборудване, включително консумативи за лечение на травматични увреждания и тежко остро недохранване. Тя също така е разпределила оскъдно гориво за болниците, които разчитат на генератори. 

Отвъд Хартум беззаконието е обхванало и провинция Западен Дарфур, където по данни на ООН от началото на сраженията за загинали най-малко 96 души. Според Международната организация по миграция до момента в Судан са били разселени над 330 000 човека, като над 70 процента от тях са от провинциите Западен и Южен Дарфур.

Районът на Дарфур все още продължава да е белязан от войната, която избухна през 2003 г., когато тогавашният президент Омар ал Башир изпрати бойци от милицията „Джанджауид“ (от арабския израз „дяволи на кон“), набирани главно от арабски скотовъдни племена, срещу бунтовниците от етнически малцинства. Тази милиция, която правозащитни организации обвиняват за извършените жестокости в Дарфур, по-късно се превърна в Силите за бърза подкрепа, официално създадени през 2013 г., отбелязва Франс прес.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *