Суданските Сили за бърза подкрепа се съгласиха на 72-часово примирие

1

С уданските Сили за бърза подкрепа (СБП) заявиха, че са съгласни на 72-часово примирие по хуманитарни причини, като по този начина създават предпоставки за спиране на конфликта си със суданската армия, който бушува вече няколко дни, предаде Ройтерс.

Гутериш призова за прекратяване на огъня в Судан

„Примирието ще съвпадне с благословения Рамазан байрам. И така ще може да бъдат отворени хуманитарни коридори за евакуирането на цивилни, които да имат възможност да се видят със семействата си“, се казва в изявление на СБП.

СБП заявиха, че са предприели действия по „самозащита“, за да осуетят опит за преврат, и че са готови за „цялостно спиране на огъня“ по време на периода на примирието.

Понастоящем няма коментар от суданската армия.

Ожесточените сражения в Судан: Броят на жертвите расте​

От началото на сраженията в Судан досега са загинали над 330 души, отбелязва Ройтерс.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс, призова за тридневно примирие в Судан за мюсюлманския празник Рамазан байрам.

Вследствие на сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа хиляди хора напуснаха столицата Хартум. Голям брой хора избягаха от Судан в съседен Чад поради боевете в западния регион Дарфур.

Съединените щати обявиха, че изпращат още войници в региона, които да бъдат използвани при евентуална евакуация на американското посолство в Хартум.

Какво става в Судан, боевете не стихват​

Гутериш и високопоставени представители на САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Турция и Египет призоваха главнокомандващия на суданската армия генерал Абдел Фатал ал Бурхан да направи всичко възможно за прекратяване на насилието.

„Има силен консенсус за осъждането на бушуващите в Судан сражения и за отправянето на призив за прекратяване на боевете“, каза Антониу Гутериш пред журналисти, след като проведе видеоконферентна среща с лидери от Африканския съюз, Арабската лига и други организации.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *