„Страхотна, вълнуваща и страшна“: Чуйте как звучи земята под Исландия (ВИДЕО)

0

Г еологията на Исландия е особено активна в момента. Докато се очаква вулканът Фаградалсфял да изригне, стотици земетресения разтърсват полуостров Рейкянес всеки ден. Благодарение на приложението Earthtunes на Исландския университетq е възможно да чуете скърцането и тракането на дълбоки сеизмични сили, действащи в момента под острова. 

Последните данни от звуци са били записани миналата седмица в началото на ноември 2023 г. от станцията на Глобалната сеизмографска мрежа, разположена на север-североизток от столицата Рейкявик. 

Тази сеизмична активност обикновено не може да бъде чута, ако не разполагате със специално оборудване, но изследователите трансформират сеизмичните честоти в звукови тонове. Приложението ефективно преобразува криволичещите линии на сеизмометър в звукови данни. 

„Това, което чувате, са 24 часа сеизмични данни – пълни със сигнали за земетресения. По-голямата част от тези земетресения са свързани с навлизането на магмата в кората на района Фаградалсфял на полуостров Гриндавик“. Това посочва в изявление Сюзан Лий, сеизмолог от Северозападния университет в Исландия. Лий била част от екипа, разработил иновативното приложение.  

„Сеизмичните данни не се чуват постоянно, защото техните честоти са твърде ниски. Така че 24-часовите данни са компресирани в приблизително 1,5 минути аудио данни. Можете да чуете безпрецедентна интензивност на земетресенията през нощта от миналия петък срещу събота и свързаните с новото навлизане на магма в кората“, коментира тя. 

Исландия кипи от вулканична и сеизмична активност, защото е разположена на 

Средноатлантическия хребет, където северноамериканските и евразийските плочи се раздалечават, което позволява на магмата да се издига от мантията. Освен това се намира на върха на “гореща точка”, където магмата е особено близо до повърхността на земната кора, съобщава IFL Science. 

В момента ситуацията е особено нажежена. На 12 ноември са били регистрирани 1000 земетресения на полуостров Рейкянес и мнозина подозират, че вулканичното изригване на Фаградалсфял е неизбежно. Рискът е толкова голям, че властите в Исландия са разкопали рибарския град Гриндавик, след като по пътищата му са се образували гигантски пукнатини. 

„Дейността на вулкана е едновременно страхотна, вълнуваща и страшна“, отбеляза сеизмологът. 

След векове на тишина изригванията на полуостров Рейкянес започнаха отново през 2021 г., поставяйки началото на нова ера на интензивна сеизмична активност. Изглежда югозападният полуостров на Исландия е изправен пред десетилетия на вулканична нестабилност, смята експертът. 

„Това ниво на опасност е безпрецедентно за този район на Исландия, но не и за Исландия като цяло. Докато повечето исландски вулкани изригват далеч от градовете и друга инфраструктура, исландците споделят ужасния спомен за изригването на вулкан преди 50 години на остров Вестманнейяр“, казва Лий.  

„Жителите се чувстваха много уязвими, както се чувстват сега евакуираните хора от Гриндавик. След няколко дни или седмици те може вече да нямат работата, може да изгубят домовете си“, добави тя. 

По темата

Източник: vesti.bg