Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

1

Н икола Тесла е известен с великите си иновативни изобретения, със своята ексцентричност и с разнообразните си интереси. Определено може да се каже, че е една от личностите на всички времена и е редно, ако не знаем много за него, поне да сме чували името му (и да не го свързваме само с автомобила Тесла или пък недай си боже с теслата).

Хуморът настрана, но определено мога да кажа, че Никола Тесла е бил истински гений, поне в своите изобретения. И той като много други изобретатели остава някак неразбран, може би дори недооценен от мнозина. Въпреки това неговият принос в изобретенията е неоспорим.

Странен, но гениален

Източник: Getty Images

Тесла е имал странно детство. Донякъде трудно, донякъде доста интригуващо. Още от малък е обичал да майстори какви ли не неща, с които да шокира своите роднини и близки. Една от любимите му дейности, когато е бил на 6 години е била да разглобява и после да сглобява часовниците на дядо си. С първото се е справял перфектно, но с второто не чак толкова. Често искал от тях да прави други неща и за това бил наказван от своите родители.

Как Никола Тесла се превърна във вдъхновение за човечеството

Но защо хората са го смятали за странен? Какво било особеното в него още от дете? Тесла имал доста необикновени видения, които били съвсем реални и често били съпроводени с ярка светлина. Някои казват, че е имал някакво недоказано заболяване на централната нервна система, други, че е имал видения от бъдещето и за това е проектирал толкова напреднали за времето си изобретения. Сигурно има зрънце истина и в двете теории, а може би дори има други, които не са ни известни. Своите видения, Тесла започва да има след ужасната катастрофа, която сполетяла по-големия му брат, а той бил свидетел на всичко. Може би този инцидент е отключил не само виденията му, но и самата му гениалност в изобретенията.

Ето и някои от най-интересните изобретения и научни разработки на Никола Тесла:

Теория на полето – На 12 октомври 1887 г. Тесла дава доста строго научно описание на явлението на въртящите се магнитни полета и конструира индукционен електродвигател на базата на променлив ток. На 1 май 1888 г. той получава своите основни патенти за изобретяване на многофазни електрически машини и системи за предаване на електроенергия посредством многофазен променлив ток. С използване на двуфазна система, която той счита за най-икономична, в САЩ са пуснати редица промишлени електроустановки, в това число Ниагарската хидроелектроцентрала (1895 г.), най-голямата за онова време.

Радио – Макар и не много известно, Тесла е е един от първите, който патентова метод, чрез който да се получи ток, който може да се използва за радиовръзка.

Трансформаторът на Тесла – През лятото на 1889 г. Тесла отива на Световното изложение в Париж и бързо научава за експериментите на Хайнрих Херц, които са свързани с доказването на наличието на електромагнитно излъчване, включително и на радиовълните. Тесла силно се заинтригувал от това и решил да проучи въпроса по-подробно. Той многократно разучава и подобрява този експеримент, докато накрая стига до изобретението си. Трансформаторът е снабден с въздушна празнина вместо изолиращ материал между първичната и вторичната намотки, и желязно ядро, което може да се мести на различни позиции в и извън трансформатора. Трансформаторът на Тесла по своята същност е класически високочестотен резонансен трансформатор. Бобината на Тесла и до днес се използва за получаване на дълги искрови разряди, напомнящи мълния. През 1998 г. инженерът от Станфорд Грег Лей демонстрира пред публика ефекта на „мълния по поръчка“, стоейки в метална клетка под гигантски контур, управлявайки мълниите с помощта на метална „вълшебна пръчка“. Неотдавна той разгръща кампания за събиране на средства за строителство на две кули в САЩ, подобни на тези, които Тесла се опитва да строи. Проектът се предвижда да струва около 6 милиона долара.

Лодка с дистанционно – През 1898 г., един от страничните проекти на Тесла била малка лодка, която можела да бъде задвижена, спирана и управлявана чрез елементарни радиовълни. Когато Тесла се опитал да патентова изобретението си, Американският патентен офис отказал да повярва, че лодката работи. Ето защо в лабораторията му бил изпратен служител, на когото изобретателят да направи демонстрация. Тесла твърдял, че подобни лодки могат да се използват за войните без да се взимат толкова човешки жертви, но тогава военното дело става излишно, а от там и икономически неизгодно, за който спонсорира войните.

Патенти – Тесла има регистрирани поне 278 патента, издадени в 26 страни. Много от патентите му са в САЩ, Великобритания и Канада, но много други са одобрени в различни държави по света. Много от изобретенията му не са защитени от патенти.

Тесла наистина е бил странен човек, но не е ли това в основата на всеки велик изобретател? Понякога не е излизал от лабораторията си в продължение на повече от 80 часа, спал е само по 2 часа и почти през целия си живот е бил едни и същи килограми. Винаги е бил облечен много елегантно с костюм и риза. Знаел е цели 8 езика и е имал невероятна фотографска памет, която може би се дължи и на въпросните му видения.

Какво ли още е изобретил?

Поради неговите странности има слухове, че ЦРУ засекретява голяма част от изобретенията му, защото били опасни за човечеството. Дали това е така или напротив – са били именно в полза на човечеството и подобряването на качеството им на живот, като например получаването на безплатна електроенергия и много други.

Тесла никога не е криел своите странности, дори напротив, описва ги най-подробно в своята автобиография. Той дори е смятал, че именно те са го направили такъв велик изобретател. Тесла е бил обсебен от цифрата 3. Обсебването му е стигнало до миене на ръцете три пъти подред и заобикаляне на дадена сграда три пъти, преди да влезе в нея. Той прекарал много години в Ню Йорк, а последното десетилетие живял в хотел Ню Йоркър, стая 3327 – двустаен апартамент на 33-тия етаж. Това подсказва, че най-вероятно е страдал от някаква форма на обсесивно разстройство, но това по никакъв начин не пречело на неговите гениални идеи и изобретения, може дори да му е било от полза.

Каквато и да е тайната на успеха на Тесла, той в крайна сметка умира като истински отшелник и в не особено добри условия, като много други изобретатели, а и не само. Защо това е било така и продължава да се случва, нямам представа. Но една страна, която има такива талантливи гении под своето крило, защо не се грижи за тях до сетния им дъх? Защо не им отдава заслуженото и да подсигури старините им? Всички нехаят за хората и се интересуват само от делата им, от изобретенията им, от творбите им. Жалко, защото такива хора заслужават много повече от това, което получават. Заслужават поне едно уважение от нацията, към която принадлежат.

Още от автора:

„Място, където могат да се чуят гласовете на боговете“: Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин – „художникът“, възпяващ българското село, църквата и морала

„Истинският“ Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III – „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано – една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ – дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник „Яворов, Лора и Мина“

Българските доломити: Вратцата – входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог – кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира – мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум… Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост – самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *