Стоянов: Няма как да дадем боеприпаси на Украйна

0

„България следва общата политика на ЕС. Относно съвместното придобиване на 155 мм. снаряди, българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как да сключим договор за такова придобиване, нямаме нужда от тях в момента”.

Това заяви служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, предаде БГНЕС.

Димитър Стоянов: Не подготвяме допълнително споразумение за военна помощ на Украйна

Той уточни, че за изпращането на 1 млн. снаряда на Украйна, те трябва да са в наличност в складове, а нашата страна не разполагаме с такъв калибър, не го употребява и следователно няма как да го предостави.

Служебният министър обясни и какво гласи решението на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна.

„В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили – предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ – от там къде ще отидат не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към министерството на икономиката”, поясни Димитър Стоянов.

Стоянов: Абсолютно манипулативни твърдения

Министърът добави, че конфликтът с Русия се задълбочава.

„Това, което се случва е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което не решава конфликта, а го задълбочава. Това заостря конфликта, но към момента няма риск от използване на ядрено оръжие”, допълни Стоянов.

Източник: vesti.bg