Столична община: МВР и СДВР са уведомени в законовия срок за протеста срещу БФС

Твърденията, че Столичната община не е уведомила Министерството на вътрешните работи и Столичната дирекция на вътрешните работи в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз не отговарят на истината, съобщиха от Общината.

Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единствения законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, допълват от Столична община.

По-рано днес по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че Столичната община не е поискала становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември.

Министърът посочи, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община.

„В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, разказа министър Стоянов. Той отбеляза, че „практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от СДВР, това не е направено“.

Източник: bntnews.bg