Сръбски медии: ДАНС платила на „български шпионин“ в Сърбия

1

С ръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с който се е разплащал на „своята агентура“, предаде БГНЕС.

Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България.

Ето кой е българинът, арестуван за шпионаж в Сърбия

„Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са използвани от сръбски служители на полицията и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация показва намерението да се следят комуникациите и движението на сръбските агенти, тъй като „българският шпионин“ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни идеи“, съобщават сръбските медии.

Според тях тези действия на ДАНС в районите с българско малцинство в Сърбия не са неочаквани, защото „българската агентура вече дълго време възстановява великобългарските идеи“.

Сърбия обяви, че арестувала „български шпионин“ в Западните покрайнини

„Българската агентура е присъствала в сръбската провинция Косово, още от времето на НАТО през 1999 г., когато е действала в сътрудничество като филиал на немското разузнаване. България е предлагала по бързата процедура гражданство на косоварите, ако се самоопределят като българи. България първа призна независимостта на Косово, обаче е изисквала контра услуга – т.нар. горанци да се признаят като българско малцинство“, твърдят сръбските медии.

Според тях с тази цел вицепрезидентът Илияна Йотова тази година е посетила областите в Косово, в които живее българска етническа общност от около 15 хил. души.

Източник: vesti.bg