Срещу изборната търговия: Полицейска акция на няколко места в страната (ОБЗОР)

Над 40 души бяха задържани при специализирани полицейски акции срещу купуването на гласове и битовата престъпност в региона на Варна, Пловдив и Петрич. Операцията е по разпореждане на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Проверени бяха много къщи, търговски обекти, питейни заведения и автомобили.

33-ма са задържани за различни престъпления при спецакция във Варненско

Във варненското село Синдел униформените влязоха в няколко къщи още от рано сутринта. Арестувани бяха хора от криминалния контингент заради битови престъпления. На няколко ключови места в селото бяха поставени контролно-пропускателни пунктове. Полицаи и жандармеристи спираха за проверка почти всеки автомобил.

Йонко Лазаров: „Наистина трябва да се правят. Поне в месеца веднъж-два пъти да има такава акция“.

Цел на акцията във Варненско е противодействие на търговията с гласове.

„Извършваме проверки на лица, които са били съпричастни към тази дейност и към престъпление на предишни избори, за които имаме информация за сегашните избори, че могат да извършат това престъпление“, обясни комисар Илиян Илиев, началник на Отдел “Охранителна полиция” към ОД на МВР-Варна.

Акция срещу купуването на гласове и в общините Раковски и Брезово

Много полицейски екипи и жандармерия влязоха рано тази сутрин в няколко населени места в пловдивските общини Раковски и Брезово. Проверени бяха десетки автомобили и хранителни магазини и търговци на дърва, които продават на вересия или на занижени цени с цел купуване на гласове.

„За корпоративен вот също ще се извършват проверки, особено в по-големите фирми“, каза главен инспектор Пламен Арабски, началник на РУ-Раковски.

Живеещи в района не знаеха някой да купува гласове.

Мохамед Махмуд: „Тук няма обикаляне вече. Умряха тия обикаляния. Няма и кебапчета. Дори чай няма, не кебапчета. Беше във времето, сега вече е свършено време“.

Бяха открити и няколко търговски обекта, които работят нелегално. Сред тях е и този на семейството на Петър Манчев. Униформените търсеха в магазина тефтери, списъци или тетрадки с вересии, но не бяха открити.

Петър Манчев: „В тази махала гласове не се купуват. Не знам каква ви е информацията. Ще затворя. Ще видя, пак ще опитам, ако мога да го регистрирам като 3 квадрата, ще го регистрирам, ще направя една фирма“.

7 души са задържани при спецакция срещу търговията с вот в Петрич

В Петрич, също бяха претърсвани къщи и автомобили. Задържани са 8 души. Полиция и жандармерия бяха разположени на входовете на града, засилено полицейско присъствие имаше и в един от кварталите.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че МВР работи заедно с прокуратура срещу търговията с гласове, но двете институции нямат подписано споразумение.

„Заявили сме ясна воля да работим съвместно с прокуратурата. Показахме през тези 7 месеца, че това не е само декларация на думи, това са реални действия“, добави Демерджиев.

Полицейската акция ще продължи до края на деня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *