Средиземноморската диета – добра идея ли е

1

С поред нов анализ от 16 проучвания, стриктното спазване на средиземноморската диета може да намали риска от сърдечни заболявания и смърт при жените с близо 25%.

Източници на наситени мазнини

Кетоподобната диета може да бъде свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания, според ново изследване. „Това проучване допълва вече известното за ползите от средиземноморската диета за сърдечносъдовата система, но освен това потвърждава, че тя може да бъде също толкова полезна за жените, колкото е известно, че е при мъжете“, казва в имейл водещият автор Сара Заман, доцент в Центъра за приложни изследвания Westmead към Университета в Сидни.

По данни на Световната здравна организация сърдечните болести са най-големият убиец на жени и мъже по света. Коронарната болест на сърцето убива повече от два пъти повече жени от рака на гърдата в Обединеното кралство, докато през 2020 г. един от всеки пет смъртни случая сред жените в САЩ е бил заради сърдечно заболяване.

Бабината диета, която топи мазнините без глад

Въпреки това малко изследвания на сърцето са били насочени специално към жените, казва Заман.

„Отдавна е известно, че средиземноморският начин на хранене е полезен за сърцето, но е окуражаващо да видим, че това изследване показва, че когато разглеждаме жените отделно от мъжете, ползите се запазват“, казва в изявление Виктория Тейлър, старши диетолог в Британската фондация за сърцето. Тя не е участвала в проучването.

Зад анализа на средиземноморската диета

Анализът, публикуван в сряда в списание Heart, обединява изследвания върху средиземноморската диета, като отделя подробностите за жените от мъжете. На жените са дадени точки за по-висок прием на полезни храни като зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и морски дарове и по-нисък прием на червено и преработено месо, които са част от средиземноморската диета.

Проучването установи, че при жените, които най-стриктно спазват средиземноморската диета, рискът от сърдечни заболявания е с 24% по-нисък, а рискът от ранна смърт – с 23% по-нисък, отколкото при жените, които почти не спазват диетата. Наблюдава се и спад на смъртните случаи от инсулт, но той не е статистически значим, според проучването.

Какво представлява северната диета

„Развълнувана съм, че най-накрая виждам данни за жени, тъй като тези данни или не са представени, или са недостатъчно убедителни в предишни проучвания, за да действат еднакво добре при жените и мъжете“, казва кардиологът д-р Роксана Мехран, която не е участвала в проучването. Мехран, професор по медицина, ръководи Интервенционалните сърдечносъдови изследвания и клинични изпитвания в Медицинското училище „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Изследователите разглеждат броя на мъжете и установяват почти същите резултати: „При мъжете се наблюдава 22% по-нисък риск от сърдечно заболяване и 23% по-нисък риск от смърт“, казва Заман.

Това не е изненадващо, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот и хранене, който не е участвал в проучването.

„Това, което знаехме за ползите от средиземноморската диета досега, не беше свързано с пола“, каза той и добави, че сърдечносъдовите ползи от висококачествената диета би трябвало да са еднакви независимо от пола.

„Съответно това беше „потвърждаващо проучване“, което демонстрира, че наблюдаваните ползи от средиземноморската диета при мъжете и жените остават статистически устойчиви, когато като основна подгрупа се разглеждат изключително жените“, каза той по електронната поща.

Имаше и ограничения – всички 16 проучвания бяха наблюдателни, което означава, че не могат да покажат причина и следствие, и обикновено разчитаха на самоотчети за приема на храна, които неизбежно се влияят от паметта, каза Тейлър.

Ограниченията „са признати от авторите, които също така препоръчват да тълкуваме техните резултати с повишено внимание, но това също така подкрепя необходимостта от повече изследвания, свързани с пола“, каза Тейлър.

„Независимо от пола ви, здравословният начин на живот, който включва балансирано хранене като средиземноморския тип диета, може да ви помогне да намалите риска от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносната система и рисковите фактори за тях, като диабет тип 2, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол“, добави тя.

По темата

Източник: vesti.bg