Спряха от движение шест автомобила в Русе

В Русе спират от движение автомобили заради силен шум. Само за няколко часа шест коли останаха без регистрационни табели. На шофьорите са съставени актове по Закона за движение по пътищата. Това стана ясно след съвместна акция на областната дирекция на МВР и регионалната здравна инспекция.

Хората, които живеят до ключови булеварди в Русе, са подложени на постоянен тормоз от форсиращи двигатели и автомобилни гонки. Севдалина Димитрова е майка на три момчета, като най-малкото е на 10 месеца. Често ѝ се налага да успокоява децата си заради силния шум от преминаващите коли.

Според експерти по-високият шум на автомобилите се дължи на нерегламентирани изменения в изпускателните уредби на превозните средства.

„Обикновено това го правят младите хора понеже звукът, който се чува вътре в автомобила, им повдига адреналина. Когато се направят тези интервенции, освен шума, те премахват в повечето случаи и системите за екология, тоест каталитичните конвектори и филтрите за твърди частици и от там е вредата за околната среда“, заяви Ангел Калчев, автомонтьор.

Хората не вярват, че по-високите глоби ще решат проблема. Те настояват за по-строг контрол при годишните технически прегледи на автомобилите.

По време на специализираната полицейска акция в Русе са проверени 56 автомобила. Спират се от движение до отстраняване на проблема само тези, при които е установен шум от двигателите над допустимите норми за градска среда.

Репортер: Пламенка Тонева

Източник: bntnews.bg