Спрели Пригожин да каже истината за войната в Украйна

11

В ечерта на 23 юни основателят на военната компания „Вагнер“ Евгений Пригожин е на прага да даде заповед на бойците си да тръгнат към Москва, за да отстрани военния министър след месеци на нарастващо напрежение, пише The Moscow Times.

Междувременно във внушителната сграда на Държавната дума, на няколкостотин метра от Кремъл, се развива на пръв поглед незабележително събитие, което едва не се превърна в безпрецедентен политически скандал, предава „Фокус“.

Около 17:00 ч. московско време няколко десетки души се събрат на кръгла маса в малката зала на руския парламент.

Путин направи разкрития за смъртта на Пригожин

Сергей Миронов, ръководител на партията „Справедлива Русия“ и дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин, открива заседанието с предварително записано видеопослание, което е последвано от изказвания на няколко други депутати и функционери.

Те  разкритикуват недостатъчната подкрепа на Москва за мобилизираните и доброволните войници, които се сражават в Украйна, като предлагат въвеждането на държавни облигации и държавен монопол върху алкохола, за да се увеличи финансирането на армията.

Пригожин тайно планирал да присъства на тази сесия, за да отправи остра критика към руското военно ръководство от трибуната на Държавната дума в последен опит да си върне одобрението на Путин, но плановете му са променени в последния момент.

Тези планове са разкрити при условие за анонимност от лице, запознато с действията на Пригожин и от източник в Държавната дума. Лице, близко до ръководството на партия „Справедлива Русия“, е потвърдило, че „той е щеше да изложи целия набор от проблеми със специалната военна операция, с Министерството на отбраната, реалния брой на жертвите сред нашите бойци и т.н. Цялата скапана работа, всъщност. Неговите помощници подготвяха посещението му.“

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

You May Also Like