Спортният арбитражен съд отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет срещу временното отстраняване на централата от МОК

Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на Руския олимпийски комитет (РОК) срещу временното отстраняване на централата, наложено от Международния олимпийски комитет (МОК), съобщиха от пресслужбата на съда.

„Комисия на КАС отхвърли жалбата и потвърди решението, като установи, че Изпълнителният комитет на МОК не е нарушил принципите на законност и равенство“, казаха от съда.

На 12 октомври Международният олимпийски комитет отстрани Руския олимпийски комитет за неопределено време заради нарушаване на олимпийската харта чрез включване на спортни организации в четири региона в Източна Украйна. Миналата седмица руски олимпийски служители приеха за свои членове олимпийските съвети на анексираните украински територии – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Санкцията означава, че РОК вече не може да функционира като национален олимпийски комитет и да получава финансиране от олимпийското движение.

Тогава МОК заяви, че тази стъпка „представлява незачитане на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост“ на националния олимпийски комитет на Украйна. Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие се намират на територии, анексирани след нахлуването на руската армия в Украйна.

Международният олимпийски комитет първоначално забрани на Русия и Беларус да участват в международни спортни събития, след като руската войска нахлу в Украйна през февруари 2022 година. Преди няколко месеца МОК препоръча на спортните федерации да позволят на руснаците и беларусите да се завърнат под неутрален флаг само в индивидуални състезания и при много строги условия.

Последвайте нашия канал „Спорт по БНТ“ във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Източник: bntnews.bg