Специално изследване на "Галъп" за БНТ за домашното насилие

Проблемът с домашното насилие не е просто личен, казусът не е просто „това не е наша работа“. Хората, които са ставали жертва на домашно насилие имат нужда от нашата обща подкрепа и разбиране.

Специално изследване на „Галъп“ за БНТ, проведено между 1-ви и 9-ти февруари 2024 г. сред 808 души за психическия тормоз и домашното насилие.

„33 на 100 от жените казват, че познават човек, който е бил или е подложен на психически тормоз и домашно насилие. Преди 10 години е задаван подобен въпрос и там 10% от българите са отговорили, че познават. Това показва не, че е намалял проблемът с дошманото насилие, а че темата става все по-малко Табу в обществото“. Това заяви Яница Петкова – политолог от „Галъп“ в „Денят започва“.

По думите й до голяма степен българското семейство все още продължава да е силно патриархално, затова много хора не говорят за проблемите, с които се сблъскват в дома си.

Що се отнася до това дали респондентите познават мъже, които са подложени на психически тормоз, около една десета са казали „Да“.

Около 12 на 100 са казали, че познават деца, които страдат от психически тормоз.

Вижте повече във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *