Специалист предупреждава: С годините човек с диабет може да развие много усложнения

0

С годините човек с диабет може да развие много усложнения, затова превенцията на тези усложнения е важна, колкото превенцията на болестта, това заяви Мая Викторова, председател на Асоциацията за диабет в България. Тя обясни, че превенцията на евентуални усложнения, ще увеличи продължителността на живота на пациентите. 

“За съжаление, нищо, че има доста специалисти ендокринолози в България, те са фокусирани в големите градове, което затруднява много пациентите извън тях.“ Асоциацията за диабет в България се опитва да помогне, обясни Виктрова и допълни, че  правят всичко възможно всеки да получава необходимите лекарства.

Според Мая Викторова трябва да се говори повече за превенцията на диабета. „Никой не може да каже защо се покачват заболелите от диабет. Най-големият фокус трябва да е към превенция. Здравословният начин на живот е ключов, но и превенция на усложненията на хора с диабет. Науката работи в допълнение към тези цели, но трябва да се правят стъпки към това да се намаляват случаите на заболели. България не е изключение в Европа. Половин милион души страдат от диабет тук, трябва да се вземат мерки“, заяви Викторова.

Викторова сподели повече информация за асоциацията за диабет и тяхната работа. „Нашата асоциация е за пациенти, тя е като федерация в която участват по-малки асоциации. Нашата главна цел е да информираме, коментира Викторова. По думите и диабет тип 1 може да живее в човек с години, преди да се проявят симптоми. “Пациентите трябва да бъдат информирани, те сами се борят с болестта, затова трябва да знаят как“, каза тя. 

Тя разясни, какви са разликите в диабета при децата. „Децата получават диабет тип 1 след силни инфекции, като се унищожава производството на инсулин в тялото. Тип 2 често се получава при деца с наднормено тегло, това може да бъде спряно с информираност и здравословно хранене.“ 

Викторова разказа, за своята среща с болестта, като обясни, че дъщеря ѝ се разболява като малка. „Беше много отдавна и тя беше малка. Това беше огромна битка за мен, диабета ѝ беше много труден за контрол, но с помощ, борба и консултации тя вече е майка. Най-голямото ми постижение е, че тя е добре и има семейство. Това е дълъг и труден процес, трябва дисциплина и воля. Искам също да кажа, че пациентите преминават през много трудни периоди и им трябва помощ, особено когато децата пораснат и трябва да се справят с болестта сами. Познавам много хора с диабет, които избират медицината, заради точно тези трудности“, завърши тя.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *