Спецакция на полицията в Плевенско, 12 души са задъжани

0

Д ванадесет души са задържани в област Плевен при специализирана полицейска операция. Образувани са седем бързи и четири досъдебни производства, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен старши експерт Мариана Цветкова.

Акцията, проведена във вторник, е насочена към противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, посочи тя. В нея са включени сили на всички районни управления, на Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зоналното жандармерийско управление. Участие са взели и служители на Държавно горско стопанство, Българска агенция по безопасност на храните, Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите, Национална агенция за приходите и Районна здравна инспекция.

В хода на операцията са проверени 384 души и 245 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 12 пункта за черни и цветни метали, пет заложни къщи, пет автоморги, автосервизи и депа, на 11 питейни и увеселителни заведения, 20 търговски обекти, добави Цветкова. 

В областта са регистрирани десет престъпления, свързани с наркотиците, паричната и кредитната система на държавата, собствеността на гражданите и нарушения на Закона за движение по пътищата. 

При проверките са иззети подправени банкноти, открити в апартамент в Плевен и в къща в село Буковлък. От жилището на 56-годишна в областния град са намерени 148 банкноти с номинал от 50 евро и 27 банкноти от по 20 евро. При извършено претърсване в дома на 61-годишен в Буковлък са открити и иззети 11 банкноти с номинал от 50 евро и 57 банкноти с номинал 20 евро. Парите са с идентични серийни номера, добави Цветкова. И двамата са задържани за срок до 24 часа.

Материалите по всички случаи от полицейската операция са докладвани в Районната прокуратура на Плевен.

Цветкова уточни, че специализираните акции на полицията в Плевенско са насочени към ефективно противодействие на престъпността и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони. Те ще продължат по план.

Източник: vesti.bg