Социалният министър: Невъзможно е правителството да определя нов размер на минимална работна заплата до 1 септември

Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за адекватни минимални заплати у нас. Това каза служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той обясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, но правителството ще положи усилия правилата да влязат в сила у нас по-рано.

Лазаров коментира, че последните промени в Кодекса на труда, които гласуваха депутатите, затрудняват процеса.

Според него е невъзможно министрите да определят нов размер на минимална работна заплата до 1 септември. Аргументите – основните статистически данни, които служат за определяне на минималната заплата, излизат в средата на август. Така на практика не остава време за обществено обсъждане, съгласуване и подготовка на постановлението на правителството.

Лазаров коментира, че механизмът за определяне на минималната заплата не отчита социалния диалог и правилата, заложени в Директивата.

Работодателските организации сезираха еврокомисаря по работни места и социални права, че е възможно формулата за определяне на минималната работна заплата, приета от последния парламент, да нарушава европейското законодателство.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *