Сондират за 13 млрд. куб. м газ под морето край Варна

13

Ф ренската „Тотал“ и австрийската „О Ем Ви“, които проучват черноморския „Блок 1-21 Хан Аспарух“ за залежи на природен газ, очакват да намерят 13 млрд. куб. м в източната му част.

Това обявиха представители на двете компании пред Комисията по енергетика, предава „Фокус“.

Новината коментира във Фейсбук профила си и председателят на Комисията Делян Добрев (ГЕРБ), който заяви, че ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Добрев ще внесе проект на решение за това идната седмица.

Газът в Черно море: реалности и перспективи

„През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с „Тотал“ и „О Ем Ви“, заяви Добрев.

„Съгласно Закона за подземните богатства те ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата, което би означавало 2,7 млрд. лв. на година, които да влязат в бюджета, изчислени при сегашната цена на газа“, пресметна Добрев. 

Търсим нефт и край Враца

Така, по негови изчисления, БВП на страната ще скочи с 5%, което би било най-големият ръст за последните 15 години.

Консумацията на България в момента е около 2,5 милиарда куб. м, а добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, добави Добрев.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *