Соботка: Шенген е „мъртъв“, Желязков: Българската позиция е…

33

„Ясно е, че от 2015 г. Шенген не функционира както трябва, същото се отнася и за Дъблинското споразумение. Ако искаме да стигнем от единия до другия край на Австрия, трябва да минем през Германия, където на някои места вече има граничен контрол. Въведени са на много места гранични пунктове между Италия и Франция, Германия и Дания, а също Словения и нейните съседки. Това означава, че Шенгенското пространство дефакто е „мъртво“. Не можете да обясните на австрийците опашките по три часа на границата с Германия“, коментира Волфганг Соботка, председателят на Националния съвет на Австрия, който е на посещение в София.

Той говори на съвместна пресконференция с българския си колега Росен Желязков, предаде БГНЕС.

„Бежанците, които са подали молба за убежище в нашия съсед Унгария, по силата на Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати отново в Унгария, но тя не иска да ги приеме. Именно по тази причина ние наложихме ветото на България за влизане в Шенген, което подчертавам, че не е свързано с България. Тя изпълнява своите задължения за опазване на външната граница. Убедих се в това днес на българо-турската граница. Надявам се, че разговорите между министрите на външните работи ще доведат до решение, удовлетворяващо и двете страни. Убедени сме, че с България ще намерим решение чрез интензивни преговори и сътрудничество“, каза Соботка.

Той съобщи, че заедно с Желязков са обсъдили терористичното нападение на „Хамас“ срещу Израел и последиците от него, както и интеграцията в ЕС на Западните Балкани.

Акад. Николай Денков: Няма План Б за Шенген

„Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е важно от гледна точка на архитектурата за сигурност. С нашите партньори сме обединени по отношение на Западните Балкани и Украйна“ поясни Соботка.

Ветото на Австрия за Шенген не е свързано с мигрантския поток, посочи от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Уверенията за позицията на Австрия за наличието на вето срещу България и Румъния не са свързани с мигрантските потоци“, подчерта Желязков.

Той уточни, че преминаващите нелегално мигранти през страната са сравнително малко.

„Според австрийските колеги Шенген не функционира пълноценно. Те настояват за преразглеждане на Шенген“, отбеляза Желязков.

„Нашата позиция е, че приемането на България и Румъния ще помогне за по-доброто функциониране на Шенген. Надявам се позицията ни да бъде добре разбрана“, добави Желязков.

Шолц към Денков: Подкрепям категорично България

Председателят на НС подчерта, че се очаква в края на испанското председателство исканията на Австрия да бъдат взети предвид. Желязков се надява след като това се случи ветото срещу приемането на България в Шенген да падне.

„Относно Македония, преговорите могат да започнат само, когато процесът по промени в конституцията бъдат приети и българите бъдат включени в нея“, отчете Желязков.

След това Соботка се срещна поотделно с българския президент Румен Радев и с премиера Николай Денков.

„Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство“. С тези думи Денков посрещна Соботка в Министерския съвет.

Българският премиер изрази готовност за среща с австрийски парламентаристи по време на предстоящото си посещение във Виена на 24 октомври.

„Приемането на България в Шенген е национален приоритет и като отговорна и надеждна държава член на Европейския съюз страната ни полага големи усилия за охраната на външните европейски граници“, заяви пък президентът Румен Радев на срещата си със Соботка.

Държавният глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Източник: vesti.bg