Сняг заваля на Мусала, Ботев, Мургаш и Черни връх

1

На планинските върхове Мусала, Ботев, Мургаш и Черни връх вали сняг. За това информира в официалната си Facebook страница Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Оттам уточняват, че тази вечер от югозапад са започнали валежи от дъжд.

В София днес също превалява дъжд. Към 20:00 ч. НИМХ регистрира и слаб краткотраен дъжд над Драгоман, Благоевград, Бургас. Според данните на повече места над страната е облачно или преобладава разкъсана облачност. 

Пътеките на Витоша са силно обледени, предупредиха от Отряд София на Планинската спасителна служба. Камъните са хлъзгави. Мъгливо е и студено, информират още от отряда на страницата си във Facebook.

„Навлизаме в един сезон, при който нито с моторна шейна, нито с джип можем да достигнем лесно до пострадалите. За хеликоптер не говорим, защото вали и е мъгливо. С други думи, пазете се!“, предупреждават спасителите и обръщат внимание, че екипировката трябва да е подходяща. 

Според прогнозата на НИМХ утре облачността от северозапад ще се разкъсва и ще намалява, след обяд над по-голямата част от страната до предимно слънчево време. Предимно облачно ще се задържи по Черноморието и в Югоизточна България, където главно в часовете до обяд ще има валежи от дъжд, но до края на денонощието и там ще се изясни. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 11° и 16°, в София – около 12°, очакват още от НИМХ.

Източник: vesti.bg