Снимков материал показва изписването на размененото бебе в "Шейново"

Снимков материал показва изписването на разменените бебета в „Шейново“. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ адвокатът на едното от семействата Стоян Стойков.

„Разполагам със снимков материал на акушерката, която ги е изписвала, как тя държи бебето Ванеса и го предава на майката, как тя държи детето и се снима с бащата и дядото“, обясни защитникът.

С неочакван обрат за гривничките започна делото за разменените бебета в „Шейново“

Вчера започна делото за разменените бебета. Според адвокатът от това, което е чул по време на заседанието, най-вероятно размяната се е случила в стаята преди неонатологията. Той заяви, че случаят все още е продължаваща агония за родителите.

„В доклада по делото, който е публичен, съдът е приел, че е налице грешка. Това въобще не е спорно. Как ще се отрази делото на моите доверители, искам да кажа, че към момента те са изумени от първоначалното признаване на грешката и как се твърди, че не е имало. Може би в един момент ще се твърди, че не е имало раждане в Шейново на тези две деца“, каза още Стоян Стойков.

По негови думи един от свидетелите по делото заявил в съдебната зала, че един от служителите в болницата е постъпило на работа там на 9 септември. Бил е на работа в деня на изписването на бебетата – 13 септември. А веднага след това е напуснал.

Адвокатът на лечебното заведение пък заяви, че по време на заседанието лекарите свидетели са потвърдили, че гривничките на бебетата са били сверени при изписването.

„Ако колегата е искал да установява определени обстоятелства и да призовава свидетели е имал възможност да го направи“, каза Вили Костадинова.

Тя не можа да отговори с категоричност имало ли е сестра, която е напуснала работа веднага след изписването. Костадинова посочи, че на вчерашното съдебно заседание е била приета цялата медицинска документация по случая.

„В нея е записано, че майките са се подписали, че получават бебенца с номерата, които са им били сложени. Те са се подписали не само в документите, които се подписват при изписването, а и в двете епикризи. Т. е. това, което ние твърдим от самото начало, че редът в болницата е спазен, мисля, че се установи и от вчерашното съдебно заседание. Искам изрично да подчертая, че това не означава, че ние обвиняваме някого по някаква причина, просто това са фактите“, посочи Вили Костадинова.

Тя заяви, че вратите на болницата са отворени за двете семейства, а следващото съдебно заседание е през февруари.

Източник: bntnews.bg