Случаят "Локорско": Телата на починалите мигранти бяха върнати в родината им

0

Т елата на 18 афганистански мигранти, починали при опит за нелегално преминаване през България, бяха върнати в столицата на Афганистан Кабул.

Toва съобщи говорител на министерството на външните работи на Афганистан, където талибаните взеха властта през август 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Служители на Европол пристигат в България, за да разследват смъртта на мигрантите край Локорско

Българските власти откриха телата в тайно отделение под багажника на камион, превозвал дървен материал и изоставен на магистрала недалеч от София през февруари. Те потвърдиха, че всички тези мигранти са починали от задушаване, и задържаха седем души във връзка със смъртта им.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като най-смъртоносния инцидент с мигранти в България. Мигрантите са били „притиснати един към друг като в консервна кутия“, което е причинило бавната им и мъчителна смърт, добави той и определи случилото се като „изключителна човешка трагедия“.

Случаят „Локорско”: Обвиняеми разкрили подробности за престъпната схема

Заместник-говорителят на афганистанското министерство на външните работи Зия Ахмад Такал заяви, че талибанското правителство на страната е платило за репатрирането на телата. Той обвини за забавеното им връщане българските правни процедури и „жестоките банкови ограничения“, наложени на Афганистан, след като талибаните взеха властта през август 2021 г. на фона на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

Телата на починалите са предадени на техните семейства, уточни говорителят и призова афганистанците да не рискуват живота си по нелегални контрабандни маршрути.

„Пирогов“ с последни данни за състоянието мигрантите, открити край Локорско

Други 34 афганистански мигранти, намиращи се в същия камион, са оцелели, макар да са били обезводнени и премръзнали. Те са влезли в България от Турция с надеждата да стигнат до Западна Европа. 

Гешев: Случаят със загиналите край Локорско мигранти е резултат от войната между институциите

Откакто поеха управлението в Афганистан, талибаните наложиха мерки в съответствие със своето строго тълкуване на шериата – ислямското право. Те забраниха на жените да посещават обществени места и образованието на момичетата след шести клас. Международната общност осъди действията им, което доведе до по-нататъшна изолация на страната, която е изправена пред икономическа криза и заплашена от суша, отбелязва АП.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *