Случаят в Стара Загора показва, че трябва спешна реформа в МВР от страна на Парламента, смята Илия Кузманов

Вчера полицията в Стара Загора даде брифинг във връзка с инцидента, при който след гонка с органите на реда мъж загина.

От МВР са категорични, че служители не са проявили агресия при случая. По думите на старши комисар Лазар Христов никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива.

Случаят показва спешната нужда от по-сериозно отношение от страна на Парламента към реформата, стратегията и визията в България за МВР. Това заяви Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР в „Денят започва“.

„Призовавам гражданите да не възпрепятстват полицейските проверки“, добави Кузманов.

Според дъщерята на Пламен Пенев, баща й не е конфликтна личност, склонна към саморазправа.

„Баща ми редовно излиза да си разхожда кучето. Тази бензиностанция е мястото, където той пие кафе, зарежда колата – тя е близо до мястото, където живеем. Той е добър човек и избягва всякакви конфликтни ситуации“, каза Борислава Пенева, дъщеря на Пламен Пенев.

Според адвоката на семейството сигналът, подаден от група младежи, срещу Пламен Пенев, трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ.

„За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че, от тази тема се бяга“, обясни адвокатът на семейството и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

Според Илия Кузманов при гонки на полицията винаги съществува елементът на случайност.

„Много се надявам този нормативен нихилизъм да не се изпълняват разпореждание на полицията да спре,защото всеки път, когато това се случи оставяме нещата на случайността, защото при една гонка винеги съществува елемента на случайността,много по-просто е да изпълниш разпореждането,а след това има начини да оспориш действиятата на полицията“, каза Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР и добави, че:

„Сигурен съм, че колегите не са целяли такъв край. Спирам се само на известните засега факти – имало е такъв сигнал, има възпрепятстване на полицейска проверка, има бягство и опит за физическа травма на колега. В тази ситуация няма нищо нормално“, коментира Илия Кузманов, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Адвокатът на семейството обясни, че от видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

Вижте целия разговор във видеото.

Източник: bntnews.bg