След 19 часа – депутатите приеха държавния бюджет

След продължили близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет. Те пренасочиха част от капиталовите разходи към разходите за заплати. Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ.

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева. 5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция „Охрана“.

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите представи своите искания за корекции в бюджета.

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

През държавният бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 човека персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път.

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки един клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

Спор в пленарната зала предизвика бързото прекратяване на дискусията по член едно на държавния бюджет. Предложение направиха затова от БСП за България. Залата го одобри. Това обаче възмути „Възраждане“, което доведе до размяна на реплики между членовете на партията и председателят на бюджетната комиися от ДПС – Йордан Цонев.

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и коментира пред репортери, че приетият бюджет е в първоначално зададените рамки и е доволен от него. Василев също така изтъкна, че в бюджета има достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа прогнозиран от БНБ на 1%, след като бюджета е изготвен при 1,8 на сто.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *