След 11 години: Отново приеха Сирия в Арабската лига

11

В Кайро външните министри на арабските държави решиха отново да приемат Сирия в Арабската лига, след като я бяха изключили през 2011 г. заради потушаването на народно въстание, което прерасна в кървава гражданска война, предаде Франс прес.

Какво постигна Русия пет години след интервенцията в Сирия

„Делегациите на правителството на Арабска република Сирия отново ще заседават в Арабската лига“, се посочва в текста, гласуван от всички министри на среща при закрити врата в централата на Арабската лига в Кайро.

Поредна ескалация: Израел атакува обекти в Южна Сирия

Сирийският президент Башар Асад наскоро успя да излезе от международна изолация и някои наблюдатели смятат, че той дори може да присъства на годишната среща на върха на държавните глави на панарабската организация в Рияд на 19 май.

Израелски въздушни удари в Сирия, има ранени

Сирия призова арабските страни да демонстрират „взаимно уважение“, след като беше приета отново в Арабската лига, посочва Ройтерс.

Арабските държави трябва да приложат „ефективен подход, основан на взаимно уважение“, посочи в изявление сирийското външно министерство, което отбеляза също „важността на съвместната работа и диалога за посрещане на предизвикателствата, пред които са изправени арабските страни“.

Meждувременно САЩ разкритикуваха повторното приемане на Сирия в Арабската лига, посочвайки, че Дамаск не заслужава да бъде върнат в организацията, като повдигнаха въпроса за желанието на сирийския президент Башар Асад да разреши кризата, произтичаща от гражданската война в страната, предаде Ройтерс.

САЩ смятат обаче, че арабските им партньори искат да използват преките контакти с Асад, за да насърчат решаването на продължителната криза в Сирия и Вашингтон подкрепя съюзниците си за постигане на тази „крайна цел“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *