След три дни обсъждане: Депутатите приеха правилника за дейността на НС

0

С лед три дни обсъждане депутатите приеха правилника за организацията и дейността на Народното събрание.  

Народните представите одобриха предложението на Петър Петров („Възраждане“) за редакция във финансовите правила по бюджета на Народното събрание, на база на които се изчисляват възнагражденията им. Към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – едно на сто за всяка прослужена година. Сега, с предложената от Петров редакция, към трудов се добавя „или осигурителен“ стаж. 

Втори ден депутатите не успяха да приемат правилника за Народното събрание

По време на дискусията Петров обясни, че предложението е техническо и цели да се избегне дискриминация на самоосигуряващите се лица. В подкрепа на редакцията за стажа гласуваха 116 народни представители, 46 бяха „против“ и 38 се въздържаха.  

Депутатите няма да имат безплатен достъп до правно-информационни системи и до библиотеки и читални, реши още парламентът.

През фотообектива: Откриването на 49-ото Народно събрание

Предложението на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система първо беше прието, а след това отхвърлено. Прегласуването беше поискано от Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ с аргумента, че всеки депутат, който иска да ползва тази услуга, може да си я заплати. Според него не е нужно НС да плаща за нещо, което вероятно половината от народните представители няма да ползват.

Депутати коментират възможността за съставяне на правителство

Николай Дренчев от „Възраждане“ посочи, че той и колегите му, които са подкрепили предложението, също се грижат за всеки лев, който излиза от бюджета на Народното събрание, но попита, ако достъпът до правно-информационни системи е скъп, колко по-скъпо е невежеството. Разходите нямаше да са големи, а ползата от вдигането на компетентността и нашата работа щеше да е далеч по-голяма, но, за съжаление, не се прие, коментира той. 

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *