След престрелка: Израелски войници нахлуха в болница „Аш Шифа“ в Газа

0

И зраелски войници влязоха в най-голямата болница в ивицата Газа „Аш Шифа“ и претърсват стаите и мазето ѝ, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Това става след продължителна обсада и престрелка пред входа на комплекса, отбелязва агенцията.

Израел: Има индикации, че „Хамас“ е държал в болница в Газа заложници, които е взел при първата атака

Болница „Аш Шифа“ в град Газа стана основна мишена на съхопътната офанзива на израелската армия, която твърди, че под нея има тунели, където се намира главното командване на „Хамас“ – нещо, което групировката отрича.

Вниманието на света беше приковано към съдбата на стотиците пациенти и хилядите разселени цивилни, които бяха блокирани в това здравно заведение.

Израел е разкрил мрежа от тунели на „Хамас“ под и в близост до болниците в Газа

Местни служители в Газа казаха, че много пациенти, включително три новородени бебета, са починали пред последните дни в резултат на израелските действия.

Израел съобщи, че негови войници са убили бойци на „Хамас“ при престрелка пред портите на болницата и са доставили медицински консумативи.

„Можем да потвърдим, че кувьози, бебешка храна и медицински консумативи, донесени от танковете на израелската армия, са успешно доставени в болница „Аш Шифа“, заявиха израелските военни.

Д-р Ахмед Ел Мохалалати, хирург, заяви по телефона пред Ройтерс, че персоналът на болницата се е укривал, докато около болницата са се водили боеве през изминалата нощ.

„Вчера рано вечерта започна… стрелба около болницата и вътре в нея. И звукът беше наистина ужасен“, каза той.

„И тогава разбрахме, че танковете се движат около болницата. Един от големите танкове влезе в болницата от източната главна порта и те бяха просто паркирани пред спешното отделение на болницата“, добави медикът.

Българин, служил в Израел: Виждал съм тунелите на „Хамас“ под Газа, там има паралелен град

Танковете са влезли в комплекса в 3:00 ч., съобщи друг очевидец, намиращ се в болницата и потърсен по телефона от Ройтерс.

„Израелските войници слязоха от машините си, разпръснаха са се в двора и започнаха да претърсват мазето и да влизат в сградите“, каза той.

„Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, силите за отбрана на Израел провеждат прецизна и целенасочена операция срещу „Хамас“ в определен район в болница „Аш Шифа“, посочи в изявление израелската армия.

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер заяви пред телевизия CNN, че болницата и комплексът ѝ са служили на „Хамас“ за команден център на операциите им.

Източник: vesti.bg