След изявлението на Гешев: Сарафов поиска лична охрана, Тодоров съзря опит за атентат срещу прокуратурата

След поредицата обвинения, които главният прокурор Иван Гешев отправи в изявлението си днес, последваха и реакциите на заместниците му. Борислав Сарафов призова Висшия съдебен съвет да отстрани Иван Гешев и го определи като неуравновесен. Заместник главният прокурор каза, че се страхува за живота си и затова иска охрана.

Процедурата по освобождаването на Гешев днес се отпуши. В „Още от деня“ председателстващият ВСС Боян Магдалинчев съобщи, че той е получил предложението за предсрочното му освобождаване. Самият той никога не е виждал такова напрежение в съдебната институция.

Сарафов нарече Гешев „неуравновесен“ и заяви, че се страхува за живота си

Борислав Сарафов започна изявлението си пред медиите като посочи, че няма намерение да прави театър и да къса демонстративно и ритуално своята оставка.

„Тази роля отива на г-н Гешев. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме служебните си задължения ние занимаваме обществото като вадим кирливите си мръсни гащи.“

Снимки: БГНЕС

Той допълни, че не таи лоши чувства към Иван Гешев и не става въпрос за лична вражда или вендета, но точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е „необходим дълбок катарзис, за да може най-сетне прокуратурата да заработи в ползва на обществото“. Сарафов обвини Гешев, че ползва за лична резиденция държавната база на прокуратурата в курорта Боровец, известна като „Вила на регентите“ .

„Може би там ще видите прословутия температурен охладител. Знаете, че Гешев ползва два бронирани автомобила, които са закупени с пари на институцията. Стойността на всеки един от тях е над един милион лева. Г-н Гешев явно смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост. Служителите не са негови слуги (…) Г-н Иван Гешев превърна прокуратурата и кабинета си в хан за ромските барони, с които ходи ритуално да яде баклава в Столипиново и Факултета. Срамно е това. Аз и колегите ми се срамуваме от неговото поведение. Крайно време е някой да каже царят е гол“, заяви директорът на НСлС.

Сарафов посочи, че самият Гешев е онагледил думите му, че прокуратурата е нагазила дълбоко в политиката. Цитира думи на главния прокурор, че е възложил на състудент разследването по случая „Барселонагейт“.

„Начело на институцията ни отново, както преди 20 години, има неуравновесен човек, който е присвоил проктуратурата като частна собственост. Отново призовавам ВСС да инициира производство, да провери изнесените от мен данни. Ще изнеса, ако се налага, всичко, с което разполагам пред ВСС и незабавно да освободи Иван Гешев.“

Сарафов призова всички прокурори да проведат общи събрания по места и да отговорят на въпроса дали искат начело на институцията Иван Гешев , а тези общи събрания да бъдат открити за медиите. Той поиска още и защита от държавата, защото се страхува за живота си и уточни , че едва сега е решил да се противопостави на начина, по който се ръководи държавното обвинение, тъй като досега е опитвал „да пази честта на пагона“.

Охрана на заместник главния прокурор Борислав Сарафов няма да бъде отказана

„Тъй като познавам Иван Гешев, се страхувам за живота си и настоявам за охрана, за да не се окажа внезапно убит така, както се оказа убит прокурорът Колев по времето на един друг главен прокурор преди 20 години.“

Заместник-директорът на следствието Ясен Тодоров, на когото Борислав Сарафов поиска освобождаването заради медийни изяви около атентата срещу главния прокурор, съзря опит за преврат в прокуратурата.

Прави ли Сарафов опит за преврат в прокуратурата?

Ясен Тодоров: Поне така изглежда. Той обвинява мен и главния прокурор , че сме някакви от страната на лошите, а той на бял кон ще дойде и ще оправи прокуратурата, която е затънала в политическото блато(…) Ако г-н Сарафов е бил несъгласен с политиката на прокуратурата, е имало начин да изрази това несъгласие, като си подаде демонстративно оставката (…) Аз веднага си зададох въпроса къде е бил Сарафов последните 10-12 години.

Ясен Тодоров: Взривът срещу кортежа на Гешев е категоричен опит за убийство

Днес магистрати коментираха и становището на прокурори от софийската Апелативна прокуратура, обявено пред дни в подкрепа за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Ивайло Ангелов – говорител на Апелативна прокуратура – София: „Никой не е разбрал кой се е подипсал, кой я е публикувал по какво причина. Излезе на сайта и всички тогава разбрахме.

Вие как разбрахте?

Детелина Йотова – прокурор: По същия начин, когато излезе на сайта.“

В предаването „Още от деня“ представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че процедурата за отстраняване на Иван Гешев вече е започнала. Този следобед обвинител номер едно е подписал , че е получил препис от предложението на вносителите.

„Предложението вече е връчено и започва да тече един седмодневен срок , в който главния прокурор може да направи възражение по предложението, което е внесено срещу него и да посочи доказателства.“

Боян Магдалинчев, ВСС: Гешев е получил предложението за предсрочно освобождаване днес

След това пленумът на ВСС има тридневен срок, в който трябва да свика заседание, на което да провери редовността и допустимостта на искането.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *