След бунтовете: Забраниха протест срещу полицейското насилие в Париж

2

С едмица след като Франция беше разтърсена от безредици, предизвикани от убийството на тийнейджър в предградие на френската столица, полицията в Париж забрани планирания за събота протест срещу насилието от страна на силите на реда, предаде Ройтерс. 

Welt: Германия може да бъде изправена пред бунтове като тези във Франция

Говорител на полицейското управление в Париж заяви, че планираната демонстрация на Площада на Републиката е била забранена заради рискове за обществения ред.

Някои политици, сред които и президентът Еманюел Макрон, и френските власти отричат институционалния расизъм в правоприлагащите органи на страната, но след застрелването на Наел М. обаче те бяха подложени на натиск от страна на правозащитни групи.

Франция и тази вечер разполага 45 хил. полицаи заради безредиците​

Днешният протест беше организиран от семейството на Адама Траоре, чернокож французин, който почина в полицейски арест при обстоятелства, подобни на убийството на Джордж Флойд в САЩ. 

Демонстрацията обаче бе забранена заради повишен риск за обществения ред и сигурност само няколко дни след като Франция беше разтърсена от бунтове из цялата страна.

Френски пожарникар е загинал, докато гасял пожар по време на безредиците

Срещу полицая, който според прокурорите е признал, че е стрелял смъртоносно по Наел, се води официално разследване за убийство. Адвокатът му е заявил, че полицаят се е прицелил в крака на шофьора, но е бил блъснат, когато колата е потеглила, което го е накарало да стреля към гърдите му, и не е имал намерение да убива тийнейджъра.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *