Скритите рискове от употребата на киноа

1

К иноата отдавна е навлязла в нашата кухня. Носи ѝ се репутация на здравословна храна с ред хранителни ползи за организма. Трима специалисти по хранене споделят своето мнение. Доколко е полезна киноата и може ли прекомерната ѝ употреба да навреди на организма, прочетете в следващите редове: 

Експертно мнение от Марчели Ф. Чагас – бакалавър по хранене

Въпреки че е здравословна храна и трябва да я включим в диетата си, прекомерната ѝ консумация може да навреди. Може да причини стомашно-чревни промени и да намали усвояването на някои хранителни вещества. Поради вида на зърното то може да бъде трудно смилаемо. Освен това излишните фибри могат да причинят газове, подуване на корема и болки в стомаха.

Експертно мнение от Розан М. Силва – магистър по здравни науки, бакалавър по хранене

Поради вида на зърното то може да бъде трудно смилаемо. Също така твърде многото фибри, които съдържа може да причинят метеоризъм, подуване на корема и болки в стомаха. Някои проучвания казват, че е възможно да съдържа анти-хранителни вещества, като фитинова киселина, което може да намали усвояването на важни хранителни вещества като калций, желязо и цинк.

Експертно мнение от Летисия Соареш – следдипломна степен по обществено и семейно здраве/бакалавърска степен по хранене и диететика

Киноата е безопасна, когато се консумира в умерени количества като храна. Когато се яде в големи количества обаче, това може да причини някои храносмилателни разстройства. Тъй като киноата е с високо съдържание на фибри и сапонини, при повишена консумация може да причини газове, подуване на корема и болки в стомаха. Киноата също е източник на антинутриенти, като фитинова киселина, която може да намали усвояването на важни хранителни вещества като калций, желязо и цинк.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *