Скопие се оплака от България пред Европа и САЩ

22

Б ългария не е изпълнявала решения на Европейския съд по правата на човека, твърди министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога в писмо до посолството на САЩ в Република Северна Македония, делегацията на ЕС, Мисията на ОССЕ и Програмния офис на Съвета на Европа, съобщава БГНЕС.

Министърът иска подкрепа от международната общност „за неизпълнение на решенията на Европейския съд по човешките права от страна на Република България“.

Пендиков получи паспорт: Там има още много българи

В писмото, изпратено заедно с 14-те съдебни решения, се посочва, че се иска подкрепа в областта на насърчаването и защитата на човешките права.

„Изпълнението на тази цел предполага наличието на непрекъснат ангажимент и последователно спазване на международните задължения, които Република Северна Македония е поела като страна, която в момента е в процес на европейска интеграция. Спазването на международните документи е изключително важен сегмент, за който страните-членки на ЕС, но и страните, които претендират за членство в ЕС, е необходимо да се застъпят“, гласи текстът на писмото.

МВнР привика посланика на Северна Македония

„Ето защо Министерството на правосъдието счита, че е от особена важност да се актуализира темата за неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, като се подчертае необходимостта от подкрепа от страна на международната общност за последователното изпълнение на решенията на съда“, заявява Лога.

Източник: vesti.bg