Скандал с подкупи, наркотици и проститутки в Испания

2

С кандал, свързан с наркотици, проституция и подкупи за обществени поръчки, разтърсва управляващите социалисти в Испания преди парламентарните избори в края на годината, които според социологическите проучвания партията трудно ще спечели.

В центъра на аферата е Хуан Бернардо Фуентес, който беше принуден да подаде оставка като социалистически депутат от Канарските острови, предава БГНЕС.

Прокурорите твърдят, че 60-годишният Фуентес, известен още като Тито Берни, е събирал подкупи от бизнесмени в замяна на спечелване на обществени поръчки, европейски фондове или освобождаване от здравни инспекции по време на кризата Ковид-19.

Твърди се, че за да се възползват от схемата, бизнесмените са извършили първоначално плащане в размер на 5000 евро на спортна асоциация, ръководена от Фуентес, чрез „посредник“ – бизнесмена Антонио Наваро.

В замяна на допълнителни плащания в размер на до 3500 евро бизнесмените са получавали ВИП обиколки на парламента или са били водени на партита с кокаин, организирани в нощни клубове и четиризвездни хотели.

Социалистът Педро Санчес е новият премиер на Испания

Скандалът се случва в момент, когато според повечето социологически проучвания социалистите изостават от основната опозиционна консервативна Народна партия (НП).

Лидерът на НП Алберто Нунес Фейхоо поиска парламентарните избори да бъдат изтеглени по-рано, за да съвпаднат с регионалните избори през май, твърдейки, че правителството „е загубило доверието на испанския народ“.

Подробностите около скандала са „толкова неприлични, толкова жалки, толкова срамни и вредят толкова много на политиката и публичните институции, че не можем да продължаваме така“, добави той.

НП и крайнодясната партия Vox призоваха за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на аферата.

Санчес стана министър-председател през юни 2018 г., след като бившият премиер от НП Мариано Рахой беше отстранен от поста с вот на недоверие, предизвикан от корупционен скандал.

В Испания свалиха Рахой с вот на недоверие

Социалистите се защитиха, като изтъкнаха факта, че веднага след избухването на скандала са отстранили Фуентес.

Партията има „нулева толерантност“ към корупцията, заяви ръководителят на групата на социалистите в долната камара на парламента Патси Лопес.

Министърът на парламентарните въпроси Феликс Боланос, който е смятан за дясна ръка на Санчес, нарече аферата „отвратителна“, а министърът на земеделието Луис Планас заяви, че е „отвратен“ от нея.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *