Синът на Пригожин се опитва да поеме контрола над „Вагнер“

2

25-годишният син на Евгений Пригожин, Павел Пригожин, прави опити да поеме управлението на „Вагнер“, според американския институт Thinktank.

Той преговаря с руската национална гвардия „Росгвардия“. Павел Пригожин прави опит, да включи отново в бойните действия в Украйна наемническата организация „Вагнер“. Това твърди Институтът за изследване на войната, като се позовава на известен канал в Telegram, свързан с групата.

Този ход би осигурил алтернативен лидер на командира на „Вагнер“ Андрей Трошев, който е подписал договор с Министерството на отбраната и публично бе приет от Владимир Путин, като се присъедини към него на среща миналата седмица.

Това показва, че „някои служители на „Вагнер“ са заинтересовани да се обединят около свързана с Пригожин алтернатива на свързания с Кремъл и МО Трошев“, заявиха от ISW.

Путин продължава да разчита на ветераните от „Вагнер“

„Не е ясно, какви са според Кремъл връзките между бойци на Вагнер и руското правителство“, заявиха от Thinktank.

„Росгвардия“ е пряко подчинена на президентската администрация, поради което „публичната прегръдка на Путин с Трошев и подчиняването на бойци на „Вагнер“ на руското МО заслужава внимание“, заявиха базираните в САЩ анализатори.

Могат ли бившите наемници на „Вагнер“ да променят ситуацията на бойното поле в Украйна

„При всички случаи МО ще трябва да осигури оборудването и доставките за големите, възстановени сили под ръководството на Росгвардия, тъй като Росгвардия не разполага с логистична инфраструктура, за да направи това самостоятелно“, съобщава Sky News.

Въпреки това ISW цитира източник от „Вагнер“, който съобщава, че преговорите между Павел Пригожин и националната гвардия включват запазване на името, символите, идеологията, командирите и ръководството на паравоенната група.

По темата

Източник: vesti.bg