Силни геомагнитни бури ще засегнат Земята този уикенд

0

Г еомагнитни бури, причинени от слънчеви изригвания, ще засегнат Земята през този уикенд, съобщи ДПА. Възможно е да бъдат повлияни комуникациите в някои региони, се казва в съобщение на Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ. 

Ефектите от очакваните бури са от категории G1 (слаби) и G2 (умерени). Последствията от слънчевата активност ще се усещат и в неделя. 

Могат да бъдат засегнати разпределителните трансформатори, а северните сияния ще могат да бъдат наблюдавани на юг извън полярния регион. 

Бурите са причинени от короналните изхвърляния на маса на Слънцето в четвъртък и петък. Изхвърляните плазмени облаци се състоят от протони, електрони и ядра. 

„Слънчевите изригвания са мощни изблици на енергия. Те могат да повлияят на комуникациите, електрическата мрежа, навигацията, както и да представляват риск за космическите кораби и астронавтите“, съобщи НАСА. 

От декември 2019 г. слънчевата активност се е увеличила. Слънцето преминава през слънчеви цикли, които се състоят от 11-годишни периоди с промяна на активността. Настоящият цикъл се доближава до своя максимум.

По темата

Източник: vesti.bg