Силен южен вятър в първия ден на декември

През по-голямата част от деня в западните райони от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, както и в котловините от Югозападна България, ще се задържи предимно облачно и мъгливо, като временно подобрение на видимостта ще настъпва в часовете около обяд.

Над останалата част от страната ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В Източна България и Предбалкана ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, с който ще се пренася топъл въздух.

Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 9°, а максималните – между 15° и 20°, значително по-ниски – от 5° до 10° в районите с трайна мъгла.

В София минималната температура ще бъде около минус 1°, максималната – около 7°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. В сутрешните часове на места по крайбрежието още има намалена видимост. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат от 14° до 20°. Температурата на морската вода е 10°-11°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен, по билата и бурен югозападен вятър, с който ще продължи преносът на топъл въздух. Температурите значително ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 8°.

В събота вятърът ще остане от югозапад и затоплянето в планините и в Източна България ще продължи, а в котловините и в западната част от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, ще се задържи мъгливо и сравнително студено. Минималните температури ще са от 0°-2° в районите с мъгла до 12°-14° в местата с южен вятър. Дневните температури ще са от 4-8 в крайните северозападни райони до 18°-20° на много места в Източна България. Над страната ще има разкъсана висока облачност, която вечерта от северозапад ще се увеличава и вплътнява. През нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд, а от северозапад ще нахлува студен въздух.

В неделя ще бъде ветровито и облачно, с валежи, предимно от дъжд. Температурите ще са с малък дневен ход – по-ниски в Западна България, докато в югоизточните райони ще е все още топло. Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът ще преминава в сняг.

В Източна България в понеделник ще вали мокър сняг. Вечерта от запад валежите ще спрат, облачността от северозапад ще се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, максималните – между 0° и 5°.

Във вторник минималните температури ще са отрицателни, а дневните ще се повишат с 1-2 градуса. Вятърът ще се смени с изток-югоизточен. Облачността отново ще се увеличи, но вероятността за валежи е малка.

Източник: bntnews.bg