СЗО: Нахлуване на израелски военни в болницата в Газа е неприемливо

2

Г енералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус осъди остро израелската военна операция в болница в ивицата Газа, предаде ДПА.

„Нахлуване на израелски военни в болницата „Ал Шифа“ в град Газа е напълно неприемливо“, заяви днес той в началото на пресконференцията в Женева.

Израелската армия се е изтеглила от болницата „Ал Шифа“ в Газа

Израелските сили са убедени, че под болницата е разположен команден център на „Хамас“. Палестинската ислямистка организация отрича тези твърдения.

„Дори ако здравните заведения се използват за военни цели, винаги се прилагат принципите на разграничаване, предпазливост и пропорционалност“, заяви генералният директор на СЗО. „Болниците не са бойни полета“, добави той.

Израелската армия е открила оръжия в болница „Аш Шифа“ в Газа

Катар настоя в сряда за международно разследване на израелските нападения на медицински заведения в ивицата Газа, осъждайки като „военно престъпление“ последната операция на Израел в болница „Ал Шифа“, насочена срещу „Хамас“. Министерството на външните работи на Катар в изявление призова за „спешно международно разследване“, включително от ООН, за да се проучи „насочването на болници от израелската окупационна армия“.

След престрелка: Израелски войници нахлуха в болница „Аш Шифа“ в Газа

По темата

Източник: vesti.bg