СЗО иска повече информация от Китай за произхода на COVID-19

11

Р ъководителят на Световната здравна организация (СЗО) призова Пекин да предложи повече информация за произхода на COVID-19 и е готов да изпрати втори екип, който да проучи въпроса, съобщи „Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Ние настояваме Китай да предостави пълен достъп и молим страните да повдигнат въпроса по време на двустранните си срещи – да настояват Пекин да съдейства“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред вестника.

След изпитание върху маймуни: Ваксината срещу COVID-19 под езика е на финалната права

Коментарите на ръководителя на СЗО идват в момент, когато здравните власти и фармацевтичните компании по света се надпреварват да модернизират ваксините, за да се борят с по-новите варианти на COVID-19.

Гебрейесус от дълго време настоява Китай да сподели своята информация за произхода на COVID-19, казвайки, че докато Китай не предостави информация за произхода на COVID-19, всички хипотези остават на масата.

Pirola: С какво се различава новият COVID вариант от предишните щамове?

Вирусът е идентифициран за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 г., като мнозина заподозряха, че е тръгнал от пазара за животни в града, преди да се разпространи по света и да убие близо 7 милиона души.

Източник: vesti.bg