СЗО: Болницата "Аш Шифа" в Газа вече не функционира като болница

1

С ветовната здравна организация е успяла да възстанови комуникациите със здравните служители в болницата „Аш Шифа“ в северната част на Газа, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

„За съжаление, болницата вече не функционира като болница“, добави той в своя публикация в „Екс“ (доскоро „Туитър“).

Израел отваря директен коридор за евакуация от болницата „Аш Шифа“

СЗО изгуби връзка с болницата в събота, а министерството на здравеопазването в контролираната от „Хамас“ ивица Газа заяви, че най-големият болничен комплекс в палестинския анклав е прекратил работа, след като е свършило горивото.

Началникът на „Аш Шифа“ снощи отхвърли твърденията на Израел, че болницата му е отказала доставка на гориво под натиска на „Хамас“ и нарече обвинението „лъжа и клевета“, предаде ДПА.

Ожесточени сражения: Ситуацията край най-голямата болница в ивицата Газа е отчайваща

Израелското външно министерство по-рано съобщи, че групировката „Хамас“, която управлява Газа, е попречила на болницата да използва 300 литра гориво, което израелски войници са поставили в контейнери до болницата в събота вечерта.

Директорът на болницата Мохамед Абу Саламия не отрече информацията за контейнерите, но заяви, че количеството не би било достатъчно, за да функционират генераторите на болницата „петнадесет минути“. Той също така каза, че хората му се страхуват да не бъдат обстрелвани, ако напуснат болницата, за да вземат контейнерите.

Ако Израел наистина искаше да достави гориво, можеше да го изпрати в сътрудничество с Червения кръст или друга международна организация, каза директорът.

Говорителят на Израелските сили за отбрана Ричард Хехт заяви, че израелският орган, който отговаря за контактите с палестинците, е разговарял с болницата, преди контейнерите да бъдат доставени. „Те все още не са взели горивото, може би (групировката) „Хамас“ им е попречила да го направят“, каза той.

Групировката „Хамас“ отрече да е попречила на болницата да приеме горивото. „Предложеното количество омаловажава болката и страданието на пациентите които са в капан без вода, храна и електричество. Това количество не е достатъчно, за да работят болничните генератори за повече от тридесет минути“, се казва в изявление на „Хамас“.

В изявлението се добавя също, че групировката не е свързана с ръководството на болницата „Аш Шифа“, „нито пък („Хамас“) е част от нейните структури за вземане на решения. (Болницата) е изцяло подчинена на палестинското министерство на здравеопазването“.

Израел обвинява „Хамас“, че злоупотребява с медицинските заведения в ивицата Газа за военни цели, което „Хамас“ отрича, отбелязва ДПА. СЗО твърди, че условията в болницата са катастрофални. Със своите 700 легла болницата бе най-важният медицински комплекс в ивицата Газа. Директорът ѝ заяви, че десетки деца са в критично състояние и всеки момент могат да умрат.

Болница „Ал Шифа“ в Газа спря работа, бебе почина в кувьоз

Израел е поел контрол върху 11 военни поста на „Хамас“

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

-->

Източник: vesti.bg

You May Also Like