Седемте смъртни гряха, представени с танци

1

С поред християнството седемте смъртни гряха, от които всеки човек трябва да страни, са похот, чревоугодничество, алчност, гордост, гняв, завист и леност. Въпреки че не са споменати в Библията, те са изброени в в книгата „Божествена комедия“, написана от Данте Алигиери.

Току що гледахме невероятен мюзикъл, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който ни представя как изглеждат 7-те смъртни гряха, представени с танци, и се вдъхновихме да ви разкажем повече за тях.

Източник: iStock photos/Getty images

Подредени по ред (като се започне от най-лекия и най-малкия грях), както в „Божествена комедия“ на Данте (в „Чистилище“), седемте смъртни гряха са:

1. Похот (блудство) – незаконно сексуално желание, например желание за интимни отношения с човек извън брака. (Определението на Данте е „прекомерна любов към другите“ и това намалява любовта, която човек може да даде на Бога).

2. Чревоугодничество – разхищение на храна чрез прекаляване с храна, напитки или наркотици, неуместно желание за храна заради нейния вкус или недаване на храна на нуждаещите се („прекомерна любов към удоволствията“ – определението на Данте).

Източник: iStock photos/Getty images

3. Алчност (алчност, скъперничество) – Алчността е, когато някой иска повече неща, отколкото му трябват или може да използва. Данте пише, че алчността е твърде голяма „любов към парите и властта“. Някои примери за алчност включват климатици, имения, луксозни коли и спортни автомобили.

4. Леност (също accidie, acedia) – мързел; бездействие и разточителство на времето, с което разполага човек. Мързелът се мрази, защото:

  • Другите трябва да работят по-усилено
  • Отлага се това, което Бог иска от човека, или отказ от него.
  • Това затруднява живота на човека, защото не се върши полезна работа.
  • Подобно на чревоугодието, то е грях на разхищението, защото губи време, може би поради гордост.
  • Леността е състояние на равновесие: човек не произвежда много, но и не се нуждае от много (в богословието на Данте леността е „неспособността да обичаш Бога с цялото си сърце, с целия си ум и с цялата си душа“; конкретни примери включват мързел, страх, липса на въображение, самодоволство и неправене на това, което човек трябва да прави).

5. Гняв (гняв, омраза) – неподходящи (неправилни) чувства на омраза, отмъщение или дори отричане, както и наказателни желания извън рамките на справедливостта (описанието на Данте е „любов към справедливостта, извратена до отмъщение и злоба“).

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

6. Завист (ревност) – мразите другите хора за това, което имат. Данте пише, че завистта е „Любов към собственото благо, извратена до желание да лишиш другите хора от тяхното“ (с други думи, човек смята, че самият той трябва да има повече, дори ако това означава, че някой друг ще има по-малко заради него).

7. Гордост (суета) – Желание да бъдеш важен или привлекателен за другите или прекомерна любов към себе си (изтласкване на себе си от правилната позиция спрямо Бога или ближните; определението на Данте е „любов към себе си, извратена до омраза и презрение към ближния“).

Източник: iStock photos/Getty images

Хората виждат, че някои от тези грехове са свързани и се опитват да им сложат ред. Например гордостта (непропорционална любов към себе си) е необходима за чревоугодничеството (прекомерна консумация или разхищение на храна), както и за леността, завистта и повечето от останалите. Всеки от тези грехове е начин да не обичаме Бога и да не обичаме другите толкова, колкото себе си. Схоластиката разработва схема на атрибута и субстанцията на волята, за да обясни тези грехове.

В официалния Катехизис на Католическата църква, състоящ се от 2865 номерирани раздела и публикуван за първи път през 1992 г. по нареждане на папа Йоан Павел II, седемте смъртни гряха са разгледани в един параграф. Основната кодификация на моралните прегрешения за християните продължават да бъдат Десетте Божи заповеди и Блаженствата, които са позитивно изложение на морала и са част от Проповедта на планината.

Противоположни на тези грехове са седемте добродетели – целомъдрие, умереност, милосърдие, ревност, кротост, щедрост и смирение, подредени в съответния ред на горепосочените седем смъртни гряха.

Не липсват и наказания за онези, които умират с неизповядани смъртни грехове, според „Божествена комедия“.

Похотливите се намират във втория кръг на Ада. Там те са брулени от силен вятър, без да имат надежда, че някога ще починат. Това е така, защото похотта е толкова силна, че може да задуха човека без нужда и цел.

Лакомниците са в третия кръг. Там те са принудени да лежат в някаква кал, съставена от леден дъжд, черен сняг и градушка. Това символизира това, което са направили с живота си.

Алчните са в четвъртия кръг. Там те се варят в горещо олио – най-доброто олио, което може да се купи с пари, но все пак е доста горещо и ще се превърнат в злато.

Ленивите са в петия кръг. Там те са хвърлени в змийска яма, където ленивите ще трябва да се движат, за да се отърват вечно от змиите.

Гневните също са в петия кръг. Това е комбиниран кръг на Леността и Гнева. Техните крайници са разкъсани, защото яростните използват своите ръце и крака в акта си на насилие.

Източник: iStock photos/Getty images

Концепцията за седемте смъртни гряха е популярен мотив в средновековното изкуство и литература, което ѝ е помогнало да се запази през вековете. А днес тя може да бъде открита в редица филми и сериали.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Източник: vesti.bg