СДВР: Дълг от 400 000 евро стои зад тежкото убийство в София

1

О сновният мотив за тежкото убийството на Кирил Русев в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов пред NOVA.

Синът на бивш финансов министър е сред задържаните за жестокото убийство в София

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч.

„Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители, коментира Николов.

„Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж, коментира още Николов. 

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент Александър Кинов, а срещу другия задържан – Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

„В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от „Икономическа полиция“ е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров в резултат на неизпълнение на задължение към същия“, разказа Николов. И уточни, че от там започва проследяването на заподозрения.

Разкриваемостта на престъпленията се е вдигнала доста през 2023 г. Над 8000 са разрешените случаи за изминалата година при около 7000 за 2022 г., каза Николов.

По темата

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *