Свикват извънредно заседание на ООН заради атаката срещу Израел

14

Бразилия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката срещу Израел, предаде Ройтерс, като се позова на бразилското външно министерство.

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията около ивицата Газа ще се проведе на 8 октомври, предаде Си Ен Ен.

Атаката на „Хамас“ срещу Израел: Трупове по улиците, експлозии и пленени хора

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ескалацията на ситуацията в Израел и ивицата Газа на закрито заседание, което ще се проведе в неделя, 8 октомври, от 15:00 ч. нюйоркско време.

„Потвърдено е, че срещата ще се проведе на 8 октомври в 15:00 ч. нюйоркско време“, заяви събеседникът на агенцията.

„Хамас“ обяви началото на „военна операция“ срещу Израел

Бразилия, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, осъди атаките срещу Израел и изрази солидарността си с израелците, като в същото време изрази отново убедеността си, че израелско-палестинският конфликт следва да има двудържавно решение.   

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ предприе днес най-голямата атака срещу Израел от години, като уби най-малко 100 души и рани хиляди. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е във война и обеща възмездие за атаката.

Нетаняху: Ние сме във война и ще победим

„Бразилското правителство още веднъж изразява позицията си, че няма оправдание за прибягването до насилие, особено срещу цивилни, и призовава всички страни да проявят максимална сдържаност, за да не се стига до ескалация“, каза бразилското външно министерство.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъжда нападението на Хамас и призовава „да се положат всички дипломатически усилия, за да се избегне по-широк пожар“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик. „Генералният секретар е дълбоко обезпокоен за цивилното население и призовава за максимална сдържаност.  Цивилното население трябва да бъде уважавано и защитавано по всяко време в съответствие с международното хуманитарно право“, добави Дюжарик.

Ескалация на напрежението между Израел и Палестина

По темата

Източник: vesti.bg